Zelfstandig blijven wonen

Zelfstandig kunnen blijven wonen is een groot goed, ook als je steeds meer hulp en zorg nodig hebt. Soms kunnen kleine aanpassingen ervoor zorgen dat je huis geschikt blijft, ook als je ouder wordt. Toch verhuizen kan ook een oplossing zijn om zelfstandig te kunnen blijven. Bijvoorbeeld door dichter bij familie of de kinderen te gaan wonen. Of te verhuizen naar een kleiner en toegankelijker huis.

Wij kunnen samen met jullie de mogelijkheden onderzoeken qua woonsituatie en de zorg en ondersteuning die daarbij nodig is.

Aanpassingen

Met aanpassingen kun je je op de toekomst voorbereiden om prettig te blijven wonen als je ouder wordt. Je maakt er dan een levensloopbestendige woning van. Denk aan bredere deuren, geen verdiepingen of drempels, een veilige badkamer of een aangepaste keuken. Met deze ingrepen blijft je huis veilig en toegankelijk, ook als lopen moeilijker wordt of als je lichamelijke conditie achteruitgaat.

Mantelzorgwoning

Als zelfstandig wonen toch lastiger wordt en je meer hulp nodig hebt in het dagelijkse leven, is het wellicht prettig die hulp dichterbij te hebben. Mits er voldoende ruimte is en in goed overleg zou een mantelzorgwoning een oplossing kunnen zijn, bijvoorbeeld bij één van de kinderen in de tuin. Samen met verschillende generaties in één huis gaan wonen, is ook een mogelijkheid. Dit soort oplossingen vergt uiteraard heldere regels en goed overleg. Wij helpen graag hierover het gesprek aan te gaan.

Serviceflat

Kleiner gaan wonen in een levensloopbestendig appartement kan ook. Wellicht dichterbij de kinderen, maar wel in privacy. Een serviceflat biedt een beschermde omgeving zonder zorguitstraling. De service is gericht op gemak en comfort. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijdservice, boodschappendienst, kapper en recreatieruimte. Deze diensten kunnen per serviceflat verschillen. Het sociale contact met andere bewoners in de directe omgeving is een prettige bijkomstigheid.

Rust en balans voor mantelzorgers